8/31/2022

Ko ēst, kad ir hemoroīdi? Ko ēst, un ko neēst

Hemoroīdu radītā diskomforta profilaksei galvenais ir pareizs uzturs un zināšanas par to, ko ēst un no kuriem produktiem izvairīties. Šajā rakstā mēs piedāvājam ieteikumus par uztura pielāgošanu hemoroīdu profilaksei.

Hemoroīdi ir visbiežāk sastopamā proktoloģiskā patoloģija un viena no visvairāk izplatītajām patoloģijām kopējā populācijā. Spānijā hemoroīdu sastopamība ir 13 %, un tie visbiežāk ir cilvēkiem 41–60 gadu vecumā.

Hemoroīdu veidošanās ir saistīta ar dažādiem iemesliem, tomēr īpaši izceļas tādi faktori kā aizcietējums, uzturs vai grūtniecība.

Ko ēst, ja jums ir hemoroīdi

Viens no galvenajiem hemoroīdu iemesliem ir aizcietējums. Tas bieži ir saistīts ar uzturu vai jatrogēniem faktoriem.*

Ja uzturā ir maz šķiedrvielu vai šķidruma, izkārnījumiem ir nosliece kļūt cietiem un sausiem, un tas atvieglo aizcietējuma rašanos. Šķiedrvielas palielina izkārnījumu masu un apjomu, kā arī tos mīkstina. Apjomīgi izkārnījumi ir vieglāk izvadāmi, un tas savukārt mazina aizcietējuma iespējamību un var mazināt hemoroīdu rašanās risku.

Šķiedrvielas izteikti mijiedarbojas ar zarnu mikrofloru – baktēriju grupu, kuras dzīvo zarnu traktā. Šīs baktērijas palīdz pārstrādāt grūti sagremojamus pārtikas produktus, uzsūc uzturvielas un veido kompleksu pašregulējošu ekosistēmu, kas saglabā savu līdzsvaru. Šķiedrvielas palīdz veidot izkārnījumu konsistenci, tā veicinot zarnu satura pārvietošanos.

Uzturs ar lielu šķiedrvielu saturu var arī citādā veidā stiprināt veselību, piemēram, palīdzot uzturēt veselīgu ķermeņa masu, kā arī mazinot diabēta, sirds slimību un dažu vēža formu rašanās risku.

Vislabāk ir šķiedrvielas uzturā iekļaut pakāpeniski. Lai sasniegtu nepieciešamo daudzumu, ieteicams katru dienu apēst vecumam un dzimumam piemērotu šķiedrvielu daudzumu.

Pieaugušajiem ieteicamā šķiedrvielu dienas deva

 

Vecums līdz 50 gadiem 51 gada un lielāks vecums
Vīriešiem 38 grami 30 grami
Sievietēm 25 grami 21 grami

Tabula ņemta no tīmekļvietnes https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983

Ja jums ir hemoroīdi, ieteicams vienlaikus ar uzturu saņemto šķiedrvielu daudzuma palielināšanu sākt dzert daudz ūdens.

Ar šķiedrvielām bagātie pārtikas produkti

Vislabākais dabisko šķiedrvielu avots ir dārzeņi. Ja ciešat no hemoroīdiem, iesakām ēst salātus, lapu bietes, svaigus burkānus, spinātus, termiski apstrādātus sīklapu dārzeņus, brokoļus, artišokus, ķirbja mīkstumu, kartupeļus un zaļās pupiņas un dzert dārzeņu sulas. Ieteicams ēst arī graudaugus un riekstus, piemēram, mandeles, pistācijas un valriekstus. Daudz šķiedrvielu satur arī pākšaugi, un tajos ir arī olbaltumvielas, kas var veicināt gremošanu un vēdera izeju.

Lieliska iespēja, kā palielināt ar uzturu saņemto šķiedrvielu daudzumu, ir augļu un dārzeņu (vislabāk nemizotu) ēšana. Tie ir arī lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Ieteicams censties apēst vismaz piecas ēdiena porcijas dienā.

Esiet piesardzīgs! Pārāk liela šķiedrvielu daudzuma pārāk strauja pievienošana uzturam var izraisīt zarnu gāzu veidošanos, vēdera pūšanos un vēdera krampjus. Ēdamo šķiedrvielu daudzums jāpalielina pakāpeniski dažu nedēļu laikā. Tas ļauj gremošanas sistēmā dabiski esošajām baktērijām pielāgoties pārmaiņām.

No kuriem produktiem izvairīties, ja jums ir hemoroīdi

Ja ciešat no hemoroīdiem, ir svarīgi zināt ne tikai to, ko ēst, bet arī to, no kuriem produktiem izvairīties, jo tie var izraisīt aizcietējumu un hemoroīdu rašanos.

Nākamajā tabulā ir uzskaitīti daži pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās pacientiem, kam ir aizcietējums un/vai hemoroīdi.

 

Piens un piena produkti: kondensētais piens, šokolādes sviests un ar saldo krējumu bagātināti piena produkti.
Trekna gaļa, gaļas kulinārijas izstrādājumi un subprodukti.
Konservēta, kūpināta vai sālīta zivs gaļa.
Graudaugu produkti: svaigi cepta bagetes tipa maize, nepietiekami izvārīti makaroni un ar šokolādi pildīti vai tajā iemērkti cepumi.
Pākšaugi, kas pagatavoti kopā ar treknām piedevām: horizo, melno pudiņu, bekonu utt.
Dārzeņi, kas izraisa meteorismu: artišoki, kāposti, pipari, redīsi, sīpoli, ķiploki un puravi.
Augļi: augļi sīrupā un cukuroti augļi, savelkošie augļi, piemēram, cidonijas, banāni, rīvēti āboli un citroni.
Dzērieni: tēja (satur tanīnus, kas ir savelkoši) un citronu, greipfrūtu un ābolu sula.
Taukvielas: cūku tauki, saldais krējums, bekons un kausēti tauki.
Citi: šokolāde (savelkoša), kūkas un konditorejas izstrādājumi, kas pildīti ar šokolādi vai bijuši iemērkti cukura šķīdumos, saldumi un konfektes.
Jāizvairās lietot pārāk daudz saldinātāju: sorbītu, saharīnu, ciklamātu un aspartāmu.

 

Ko vēl varat darīt, lai novērstu hemoroīdus?

Lai gan pareizi ieradumi un veselīgs uzturs var uz ilgu novērst hemoroīdus, jūs varat arī uzliesmojumu laikā izmēģināt tālāk aprakstītos ieteikumus.

Rūpējieties par savu higiēnu

Pēc katras vēdera izejas rūpīgi jānomazgā āda ap anālo atveri. Noteikti izmantojiet remdenu ūdeni un skābas vai neitrālas ziepes. Intensīvi noskalojiet ādu un to uzmanīgi nosausiniet. Nav ieteicama tualetes papīra lietošana – labāk lietojiet mitrās salvetes. Pēc mazgāšanas ir būtiski rūpīgi nosausināt ādu ap anālo atveri, lai nepieļautu infekciju un iekaisumu. Ieteicamas sēdvannas ar vēsu vai remdenu, bet nekad ar karstu ūdeni.

Sekojiet saviem ieradumiem un dzīvesveidam

Visas dienas garumā mainiet ķermeņa pozu un izvairieties no pārāk ilgas stāvēšanas kājās.

Nekādā gadījumā neatlieciet vēdera izeju.

Ledus vai aukstas kompreses palīdz mazināt anālās atveres tūsku.

Ir arī ieteicams apģērbs, kas nespiež vēderu, jo var palielināties iekšējais spiediens un tikt traucēta venozā attece.

Esiet fiziski aktīvs

Hemoroīdu rašanos var veicināt sēdošs dzīvesveids. Fiziska aktivitāte ir labs sabiedrotais cīņai pret sēdošu dzīvesveidu un liekā svara rašanās risku. Katru dienu noteikti veltiet laiku iecienītajam fiziskās aktivitātes veidam un atpūtai.

Esiet piesardzīgs! Hemoroīdu rašanos var izraisīt nodarbošanās ar tādiem sporta veidiem kā riteņbraukšana, motosports, airēšana vai jāšanas sports.

Jūsu sabiedrotais ir veselības aprūpes speciālists

Ja ievērojat, ka hemoroīdu simptomi nevājinās, lai gan ievērojat visus šos ieteikumus par higiēnu, uzturu un zāļu lietošanu, nekautrējieties konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

 

2024