Hroniska vēnu mazspēja

8/31/2022

Kāju noguruma sajūta ir vēnu mazspējas simptoms

Kādēļ manas kājas šķiet nogurušas, smagas un pietūkušas?

Kāju vēnām jāspiež asinis atpakaļ uz sirdi, pārvarot gravitācijas spēku, un tas notiek, savelkoties muskuļiem ap vēnām un izmantojot vārstuļu sistēmu, kas asinīm neļauj plūst atpakaļ. Tomēr šīs sistēmas darbība var pasliktināties, un tad, kad tas ir noticis, vēnas nespēj spiest pietiekami daudz asiņu atpakaļ uz sirdi, tādēļ var rasties tūska un šķidruma noplūde, kas izraisa kāju tūsku un smaguma sajūtu.

Manas kājas šķiet nogurušas, bet vai tas nozīmē, ka man ir vēnu mazspēja?

Ar vēnu mazspēju saistītā kāju noguruma sajūta var izpausties kā trulas sāpes, sirdsklauves vai spiediena sajūta pēc ilgas stāvēšanas kājās. Daži cilvēki kāju noguruma sajūtu aprakstījuši kā kāju nejutīgumu, “sāpošas” kājas vai noteikta veida stīvumu. Šādas sajūtas ir novēršamas, atvieglojot asinsriti, piemēram, paceļot kājas uz augšu, pastaigājoties, valkājot kompresijas zeķes un/vai lietojot venoaktīvas zāles.

Ja jums šķiet, ka ir kāds no šiem simptomiem, jums jādodas pie ārsta, kas noteiks precīzu diagnozi.

Veicinošie faktori

Ir daži faktori, kas cilvēkiem var likt just kāju nogurumu. Daži no šiem faktoriem nav ietekmējami, piemēram, vecums, dzimums (sieviešu), pārmantotie gēni vai hormonālais statuss (grūtniecība), bet no citiem ir iespējams izvairīties vai tos ietekmēt, piemēram, mazkustīgu dzīvesveidu, ilgstošu atrašanos saulē un karstumā, pārāk ilgu stāvēšanu kājās, lieko svaru un aizcietējumu. Tas nozīmē, ka jāievēro padomi un ieteikumi par to, kā vājināt kāju noguruma sajūtu.

Kā rīkoties?

Veselības aprūpes speciālisti vēnu mazspēju un kāju noguruma sajūtu bieži uzskata par maznozīmīgām problēmām un nepievērš tām pienācīgu uzmanību. Tomēr agrīna diagnozes noteikšana un profilaktisku līdzekļu izmantošana var atvieglot simptomus un palēnināt slimības progresēšanu, turklāt nepietiekami ārstēta vēnu mazspēja var kļūt komplicēta un pastiprināties. Tas nozīmē, ka nogurušu kāju problēmai jāpievēršas pēc iespējas drīzāk un jāizvēlas profilaktiski un terapeitiski pasākumi.

Profilaktiskie pasākumi ir šādi.

  • Veselīga uztura ievērošana un izvairīšanās no aptaukošanās.
  • Fiziska slodze un iešana kājām, kad vien tas iespējams.
  • Izvairīšanās no ilgstošas stāvēšanas kājās un periodiska apakšstilbu muskuļu sasprindzināšana, stāvot kājās.
  • Izvairīšanās no cieša apģērba un apavu valkāšanas.
  • Kompresijas zeķu valkāšana.
  • Iešana vēsā dušā un kāju masāža.
  • Gulēšana ar piepaceltām kājām.

Ir arī daudzas zāles, kas palīdz uzlabot vēnu tonusu un stāvokli, vājināt simptomus un aizkavēt slimības progresēšanu.

Nogurušu kāju sāpju atvieglošana

Par laimi, ir daži praktiski ieteikumi par to, kā atvieglot nogurušu kāju sāpes un to, kādi ieradumi ir vēlami darbā un mājās, un kuri ieradumi var būt noderīgi konkrētās situācijās un konkrētā laikā, kad var pastiprināties simptomi, piemēram, lidojuma, grūtniecības vai vasaras laikā.

2024