Hroniska vēnu mazspēja

8/31/2022

Vai vēnu mazspēja ir tas pats, kas vēnu slimība?

Kas ir vēnu mazspēja?

Tā ir slimība, kam raksturīga vājāka venozo asiņu attece no kājām uz sirdi.

Vēnu mazspējas gadījumā asinsvadu vārstuļi ir zaudējuši savas funkcijas, tādēļ ir traucēta asiņu pārsūknēšana. Tas izraisa asiņu sastrēgumu, un vēnu paplašināšanās dēļ izraisa vēnu varikozi un kāju tūsku.

Atkarībā no pacienta simptomiem un/vai pazīmēm slimībai ir dažādas smaguma pakāpes.  Agrīnajās stadijās ir kāju sāpes, noguruma sajūta un vājums. Šiem simptomiem naktīs dažkārt pievienojas krampji un nemierīgums, ko sauc par nemierīgo kāju sindromu.

Kad vēnu slimība ir progresējusi tālāk, var parādīties tās izpausmes uz ādas, piemēram, zirnekļvēnas, kas var attīstīties līdz vēnu varikozei. Progresējošas hroniskas vēnu slimības laikā parādās arī tūska un ādas pigmentācijas pārmaiņas, kā arī ekzēma, dermatīts un čūlas.

Vēnu mazspējas ārstēšana

Vēnu mazspēja ir hroniska progresējoša slimība, kuras ārstēšanai un simptomu vājināšanai tiek izmantota kombinēta terapija. Ārstēšana ir paredzēta pret hronisku vēnu slimību. Tai tiek izmantotas lokāli lietojamas ziedes, kas palīdz vājināt kāju smaguma simptomus, apvienojumā ar vēnas tonizējošu zāļu lietošanu. Šīs zāles palielina kapilāru tonusu, uzlabo asinsriti un mazina tūsku, tā novēršot slimības iemeslus.

Pēc nepieciešamības, parasti atkarībā no vēnu mazspējas smaguma pakāpes, ieteicama kompresijas zeķu valkāšana vai kompresijas terapija. Mērķis ir kāju tūskas novēršana. Visbeidzot smagākajos gadījumos var būt nepieciešama ķirurģiska operācija.

Ļoti būtiska ir vēnu mazspējas agrīna atklāšana, jo ārstēšanas sākšana tūlīt pēc simptomu parādīšanās nepieļauj patoloģijas un simptomu tālāku pastiprināšanos.

2024