Hroniska vēnu mazspēja

8/31/2022

Vēnu varikozes ārstēšana

Varikozas vēnas ir ne tikai estētiska problēma, bet arī veselības traucējums. Vēnu varikoze ir nepārprotama hroniskas vēnu mazspējas izpausme, un tiek uzskatīts, ka to izraisa vēnu sienu pārveidošanās, kuras dēļ to elastība atšķiras no veselu vēnu sienu elastības. Vēnu varikozi parasti izraisa vēnu paplašināšanās un/vai vēnu vārstuļu bojājumi, lai gan iemesls var būt arī dziļo vēnu tromboze.

Riska faktori ir vēnu slimība ģimenes anamnēzē, sieviešu dzimums, lielāks vecums, hroniski paaugstināts vēdera dobuma iekšējais spiediens aptaukošanās, grūtniecības, hroniska aizcietējuma vai audzēja dēļ, kā arī ilgstoša stāvēšana kājās.

Kā tā tiek ārstēta?

Vēnu varikoze var izraisīt tādas komplikācijas kā infekcijas, čūlas un trombu rašanos. Tādēļ ļoti svarīgi pēc iespējas drīzāk sākt ārstēšanu. Izvēloties ārstēšanas veidu, jāņem vērā pacienta simptomi un vēlmes. Slimības sākumstadijās priekšroka dodama konservatīvai ārstēšanai. Tai tiek izmantota kompresijas terapija, gulēšana ar piepaceltām kājām un dzīvesveida pārmaiņas: fiziska slodze, kardiovaskulārā riska mazināšana un kāju tūskas nepieļaušana. Ir arī būtiski izvairīties no ietekmējamiem riska faktoriem, piemēram, liekā svara. Šos pasākumus papildina vēnas tonizējošu zāļu lietošana, kas atvieglo simptomus, īpaši tūsku. Šīs zāles ietekmē makrocirkulāciju un mikrocirkulāciju, vēnu sienas un vārstuļus, tā vājinot iekaisīgo reakciju un pārveidojot mehānismus, kas izraisa venozo hipertensiju. Tā kā valstīs ar karstu klimatu ir vāja līdzestība elastīgas kompresijas terapijai, vienīgā pieejamā hroniskas vēnu slimības (HVS) ārstēšanas alternatīva tās agrīnajās stadijās ir venoaktīvo zāļu lietošana.

Vai varikozās vēnas ir izoperējamas?

Kad vēnu varikoze ir vairāk progresējusi, nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, lai novērstu asiņu atteci, atjaunotu normālu asinsriti un izoperētu varikozās vēnas, kā arī nomāktu simptomus un nepieļautu komplikācijas. Operācijas metodes izvēle ir atkarīga no vēnu varikozes tipa un katra konkrētā gadījuma, ņemot vērā iespējamās attiecīgās ārstēšanas izraisītās komplikācijas. Visbiežāk izmantotās ķirurģijas metodes norādītas turpmāk.

  • Termiska ablācija: bojātās vēnas tiek iznīcinātas, izmantojot lāzeriekārtu no ārpuses vai tās uzgali ievadot vēnā pa katetru. Ir divas iespējas:
    • Ārēja termiska ablācija ar lāzeru: iedarbojas pret zirnekļvēnām (telangiektāzēm).
    • Endovenoza termiska ablācija (ar lāzeru vai radioviļņiem): palīdz lielāku vēnu ārstēšanai.
  • Endovenoza skleroterapija: tās laikā ar ultraskaņas palīdzību tiek injicēta viela, kas izraisa iekaisumu, kurš savukārt izraisa vēnas aizsprostošanos. Šī metode galvenokārt tiek izmantota sīko (1–3 mm) vai vidējo (3–5 mm) vēnu ārstēšanai.
  • Ķirurģiska operācija: ķirurģijas stratēģija ir atteces pārtraukšana virspusējās vēnās, tās izoperējot. Lai gan šāda metode tiek plaši izmantota, nesen tā aizstāta ar jaunākām metodēm, piemēram, termisko ablāciju vai skleroterapiju, kas ļauj ātrāk atveseļoties. Termiska ablācija ar lāzeru ir labāk panesama nekā skleroterapija vai operācija un izraisa mazāk blakusparādību, turklāt šo metožu efektivitāte ir līdzīga.

Ilgu laiku ķirurģiska operācija uzskatīta par vislabāko vēnu varikozes ārstēšanas metodi, tomēr nesen izstrādātas jaunas diagnostikas metodes, piemēram, Doplera ehogrāfija, un tās veicinājušas jaunu ķirurģijas metožu izstrādi, kuras ir mazāk agresīvas, tomēr tikpat efektīvas. Ar laiku vēnu varikozes vislabākās ārstēšanas koncepcija ir nomainīta pret koncepciju, kas paredz vislabāko izvēli katram pacientam.

 

 

2024